Tuesday, February 5, 2019

Cryptoprocta ferox, cunoscut și sub numele de fosa sau fossa

Cryptoprocta ferox, cunoscut și sub numele de fosa sau fossa, după denumirea în limba malgașă, este un Euplerid carnivor endemic în Madagascar și totodată cel mai mare
mamifer carnivor ce trăiește pe această insulă.
Lungimea masculului este de 1,5 m și greutatea 10,6 kg. Blana este de culoare roșcată, maronie sau neagră. Are un corp zvelt și mobil care îi permite să străbată zonele stâncoase și împădurite din habitatul său. Dieta îi este formată din lemuri pe care îi prinde cu ușurință în arbori.
Femela naște 1-3 pui pe care îi îngrijește. Puii sunt lipsiți de blană și sunt de dimensiunea unui șoarece. Masculii se provoacă în lupte sângeroase.
Mangustagenetazibeta asiatică și zibeta africană sunt cele mai apropiate rude ale fosei. Acestea au hrana asemănătoare cu a fosei.Fosa ( f ɒ ə / sau f ə / ;malgașă pronunțat malgașă:  [fusə̥] ; Cryptoprocta ferox ) este o pisică -ca, carnivor mamifer endemice pentru Madagascar . Este un membru al Eupleridae , o familie de carnivorans strâns legate de mangusta familiei (Herpestidae). Clasificarea saa fost controversat , deoarece trăsăturile sale fizice seamănă cu cele ale pisicilor , dar alte trăsături sugerează o relație strânsă cu viverrids (cele mai multe civetă și rudele acestora). Clasificarea sa, împreună cu cea a celorlalte carnivore din Madagascar, a influențat ipotezele despre numărul de carnivore de mamifere care au colonizat Madagascarul. Cu studii genetice care demonstrează că fosa și toate celelalte carnivore din Madagascar sunt cele mai strâns legate una de alta (formând o clade , recunoscută ca familia Eupleridae), acum se crede că carnivorele au colonizat insula o dată, în jur de 18-20 de milioane de ani în urmă.
Fosa este cel mai mare carnivor de mamifere de pe insula Madagascar și a fost comparat cu un mic cougar . Adulții au o lungime a capului de 70-80 cm (28-31 in) și cântăresc între 5,5 și 8,6 kg (12 și 19 lb), bărbații fiind mai mari decât femelele. Are gheare semi-retractabile (adică se poate extinde, dar nu își retrage ghearele pe deplin) și glezne flexibile, care îi permit să urce în sus și în jos copaci capul în primul rând, și, de asemenea, susține jumping de la copac la copac. Fosa este unică în cadrul familiei sale pentru forma organelor genitale , care împărtășesc trăsături cu cele ale pisicilor și ale hienelor .
Specia este larg răspândită, deși densitățile populației sunt de obicei scăzute. Se găsește exclusiv în habitatul împădurit și vânează în mod activ atât în ​​timpul zilei, cât și în timpul nopții. Peste 50% din dieta sa constă din lemuri , primatele endemice găsite pe insulă; tenrecii , rozătoarele , șopârlele, păsările și alte animale sunt, de asemenea, documentate ca pradă. Împerecherea apare de obicei în copaci pe membrele orizontale și poate dura câteva ore. Înțărăturile variază de la unu până la șase pui, care sunt născuți orbi și fără dinți ( altriciali ). Sugarii începu după 4,5 luni și sunt independenți după un an. Maturitate sexualăare loc în jur de trei până la patru ani, iar speranța de viață în captivitate este de 20 de ani. Fosa este listată ca o specie vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii . Este, în general, temut de poporul malgaș și este adesea protejat de fada lor (tabu). Cea mai mare amenințare la adresa speciei este distrugerea habitatului .

Mara de Patagonia ( Dolichotis patagonum ) este un relativ mare de rozătoare în mara genul

Marei patagonez ( Dolichotis patagonum ) este un relativ mare de rozătoare în mara genul ( Dolichotis ).Este, de asemenea, cunoscut sub numele de cavitatea patagoniană, iepure patagoniană sau dilaby. Acest animal erbivor , asemănător iepurelui, se găsește în habitate deschise și semi-deschise din Argentina , incluzând părți mari din Patagonia . Este monogam , dar adesea rasa în warrens care sunt împărțite de mai multe perechi.Mara patagoniană seamănă cu un jarabbit .Are urechi distincte lungi și membre lungi. Membrele posterioare sunt mai lungi și mai musculare decât membrele anterioare și au o rază mai lungă decât humerusul .Picioarele sunt comprimate, ceea ce le face copită-like. Frunza frontală are 4 cifre, în timp ce picioarele posterioare au 3 cifre. Coada este scurtă, deprimată și fără păr.Are un pelag dorsal gri, cu un plasture alb pe coapsa, separat de blana dorsală de o zonă neagră.În plus, mara are o partea inferioară albă, cu un flanc oarecum portocaliu și bărbie.Mara are un cap și o lungime de corp de 69-75 centimetri (27-30 in) cu o coadă de 4-5 centimetri (1.6-2.0 in). Acesta cântărește 8-16 kilograme (18-35 lb). Spre deosebire de majoritatea celorlalte cavide , glandele analice ale mării se află între anus și baza cozii, în loc să fie anterioare anusului.
                           http://www.zooland.ro/iepurele-de-patagonia-dolichotis-patagonum-1838                       
                         http://bucurestizoo.ro/project/mara-de-patagonia/                          

Great Green Macaw (Ara mabigus)

                                 http://listas.20minutos.es/lista/belleza-alada-327903/                                  Mare macaw verde ( Ara ambiguus ), de asemenea , cunoscut sub numele de Macaul lui Buffon sau marele Macaw militar , este un centru și America de Sud papagal găsit în Nicaragua , Honduras , Costa Rica , Panama , Columbia și Ecuador . Această specie trăiește în baldachinul pădurilor tropicale umede și este extrem de dependentă de arborele almed ( Dipteryx panamensis ) . Două subspecii alopatrice sunt recunoscute; subspecia nominalizează (Ara ambiguus ambiguus) apare din Honduras în vestul Columbiei , în timp ce Ara ambiguus guayaquilensis este izolat pe partea Pacificului continentului din Ecuador și eventual din sud-vestul Columbiei .
Psittacus ambiguus
 
Bechstein
1811 ,
nord-vestul Columbiei
.
Uneori, sunt tratate ca fiind concomitent cu A. militaris , dar, în ciuda dovezilor de interbreeditare, caracterele celor două forme sunt în mod constant diferite față de gamele lor respective: specia actuală este semnificativ mai mare, cu greutate 1265-1430 vs 972-1134 g cel puțin 2); mai verde-verzuie pe cap și pe acoperișurile superioare și albastru mai deschis pe partea inferioară a spatelui spre acoperișurile superioare; portocaliu-roșu vs roșu închis pe coadă; roșu vs negru pe fața păsărilor vechi, în special a femeilor ; mai adânc, mai mârâind, mai puțin apelaun habitat de pădure mai înalt și mai umed (nivelul mării la 1000 m vs 600-2600 m). Cursa guayaquilensis uneori considerat prea slab diferențiat pentru a justifica recunoașterea; datele ADN mitocondrial nu prezintă divergențe cu rasa nominalizatăGenul este masculin, astfel încât ortografia ambigua este corectă. Două subspecii recunoscute în prezent.
                      https://www.hbw.com/ibc/species/great-green-macaw-ara-ambiguus                   

Şobolanul-cârtiţă golaş

Un nou studiu al cercetătorilor de la Calico Labs, finanţat şi susţinut de Google, îşi propune să dezlege secretele îmbătrânirii cu ajutorul şobolanului-cârtiţă golaş, care are telomeri unici.
Telomerii sunt capetele care protejează ADN-ul şi nu îi permite să se deterioreze, dar şi aceştia devin deterioraţi odată cu trecerea timpului, scrie Popular Science.
Odată ce telomerii dispar, celulele nu mai pot crea un nou ţesut. Procesul este cunoscut în termeni populari drept îmbătrânire. Totuşi, „şobolanul-cârtiţă golaş pare să fie capabil să-şi protejeze telomerii”, a precizat Stan Braude, de la Universitatea Washington, care nu a participat la studiu. „Pot avea mai multe cicluri celulare, ceea ce este un truc interesant”. Savanţii încă nu ştiu de ce au această abilitate, dar cel mai probabil această problemă va fi abordată în următorul pas al cercetării.
Poate fi rezultatul evoluţiei, susţine Braude. Şoarecii, spre exemplu, sunt mereu în pericol, astfel prioritatea lor este să se înmulţească mult şi repede, ceea ce nu lasă loc selecţiei naturale să aleagă trăsături care îi pot ajuta să trăiască mai mult.Ce indicii ne poate oferi un şobolan-cârtiţă golaş de douăzeci şi ceva de centimetri despre lupta cu durerea, cancerul şi despre îmbătrânire?



Ce descoperire? Savanţii au aflat că că aceşti șobolani-cărtiță golaşi trăiesc asemeni termitelor într-o comunitate condusă de o singură femelă ″regină″ şi zeci de ajutoare formate din masculi adulţi infertili care nu îşi părăsesc niciodată colonia natală. Dar aspectele bizare nu se opresc aici.
Spre deosebire de alte mamifere, şobolanul-cărtiţă golaş tolerează temperaturi variabile ale corpului, lucru atribuit absenţei stratului de blană izolant. Pielea acestuia este roz, lipsită de păr cu excepţia unor şuviţe rare, asemeni unor mustăţi, dispuse în zig-zag pentru a forma o matrice sensibilă senzorial care îi ajută să se deplaseze în întuneric.
Atât pielea, cât şi tractul respirator superior al şobolanului-cârtiţă sunt complet insensibile la iritanţi chimici, cum ar fi acizii şi capsaicina, ingredientul picant din ardeii iuţi.
Cel mai surprinzător este faptul că acesta poate supravieţui fără oxigen o perioadă lungă, care, în cazul altor mamifere, ar provoca leziuni ireversibile ale creierului.
Şobolanul-cârtiţă este rezistent la un spectru larg de alţi factori de stres, cum ar fi toxinele vegetale şi metalele grele întâlnite în solurile în care trăiesc.
Spre deosebire de alte mamifere nu dezvoltă niciodată cancer, iar menţinerea integrităţii genomice chiar şi la vârste înaintate contribuie cel mai probabil la durata extrem de lungă a vieţii lor.

Muntiacul roşu sau indian

Muntiacul roşu sau indian
Acest animal omnivor din Asia se hrăneşte cu iarbă, fructe, seminţe, ouă, dar şi cu animale mici. De asemenea, există şi cazuri în care adoptă un comportament necrofag.
Atunci când se simte ameninţat sau când se află în situaţii stresante acest animal emite sunete asemănătoare cu un lătrat. Uneori, animalele emit aceste sunete chiar şi timp de o oră şi chiar şi atunci când pericolul a dispărut.
Când vine vorba de teritoriul lor, masculii devin foarte agresivi şi se luptă între ei folosindu-şi coarnele şi caninii.
Acest animal omnivor din Asia se hrăneşte cu iarbă, fructe, seminţe, ouă, dar şi cu animale mici. De asemenea, există şi cazuri în care adoptă un comportament necrofag. 
Atunci când se simte ameninţat sau când se află în situaţii stresante acest animal emite sunete asemănătoare cu un lătrat. Uneori, animalele emit aceste sunete chiar şi timp de o oră şi chiar şi atunci când pericolul a dispărut. 
Când vine vorba de teritoriul lor, masculii devin foarte agresivi şi se luptă între ei folosindu-şi coarnele şi caninii. 
                           http://stiri.tvr.ro/vietatile-alaturi-de-care-traim-pe-terra-13-animale-despre-care-nu-stiai-ca-exista_48065.html#view                          
                       https://www.dailymotion.com/video/x6bz96f                      

COLORIN ALBASTRU (Passerina cyanea)

Indigo bivalve (Passerina cyanea) este o pasăre mâncătoare de sămânță în familia Cardinalidae sau cardinal. Este migratoare, variind de la sudul Canadei până la Florida de Nord în timpul sezonului de reproducere și de la sudul Floridei până la nordul Americii de Sud în timpul iernii. Adesea migrează noaptea, folosind stelele pentru a naviga.
                                     https://www.hbw.com/ibc/species/indigo-bunting-passerina-cyanea                              

Habitatul său este terenul agricol, zonele cu perii și pădurile deschise.Inflorescenta indigo este strâns legată de lazuli și interbreeds cu speciile în cazul în care gamele lor se suprapun.
Indigo bunting este o pasăre mică, cu o lungime de 11.5-13 cm (4.5-5.1 in). Afișează dimorfismul sexual în colorarea sa; masculul este un albastru vibrant în vară și o culoare maro în timpul lunilor de iarnă, în timp ce femela este maro pe tot parcursul anului. Barbatul are un penaj luminos colorat în timpul sezonului de reproducere pentru a atrage un partener. Construcția cuiburilor și incubarea sunt realizate exclusiv de către femeie. Dietul indigo bunting constă în principal din insecte în timpul lunilor de vară și semințe în timpul lunilor de iarnă.

QUETZÁL (Pharomachrus mocinno)

Quetzal ( splendid ),de asemenea , cunoscut sub numele splendid Quetzal , Quetzal Central sau pur și simplu ca quetzal ,este o specie de pasăre din familia lui trogones (Trogonidae). Distribuția sa geografică include America Centrală și sudul Mexicului , unde trăiesc păduri de nori neperturbate. Două subspecii recunoscute se disting. Cuvântul Quetzal vine de la Nahuatl Quetzalli, care poate fi tradus ca "coada lungă de pene strălucitoare"


sau "coada acoperită cu quetzal".Anterior, "quetzal" a fost aplicat numai speciei Pharomachrus mocinno , dar astăzi este folosit ca un nume generic comun pentru toți membrii genelor Pharomachrus și Euptilotis .Este o pasăre de dimensiuni medii de 36-40 cm lungime. Masculul are, de asemenea, o coadă serpentină de până la 65 cm lungime. Acesta cântărește aproximativ 210 g. Acesta este cel mai mare reprezentant al ordinului de Trogoniformes . subspecii P. m. costaricensis este puțin mai mică decât specia nominală și are pene de coadă ceva mai subțiri și mai scurte.
Penajul corpului este verde irizat, cu reflecții care variază de la aur la albastru-violet, cu pieptul și burta de roșu intens violet. Pene superioare ascunse sunt foarte verzi și foarte lungi, ascunzând coada, iar la bărbații din perioada de reproducere acestea sunt mai lungi decât restul corpului. Clădirile primare ale aripilor sunt, de asemenea, neobișnuit de lungi și dau aspectul de franjuri. Masculul are o creastă înfiptă pe cap, constând din pene erecte și comprimate unul cu celălalt. Proiectul de lege, parțial acoperit cu pene verzi filamentoase, este galben la bărbați adulți și negru la femele. Picioarele lor au un aspect întunecat și sunt foarte scurte; ele au primele două degete înapoi și celelalte două înainte, ceea ce le face clasificate ca umerase reale.
Culorile femelei sunt mai modeste decât bărbatul și penele lor sunt colorate întunecate, cu piept roșu. De asemenea, are o coadă mult mai scurtă decât cea a bărbatului. Capul este maroniu maroniu, iar factura este negru în loc de galben. Acesta este adesea numit Quetzalí.
Un studiu cu microscop electronic de baleiaj a arătat că penele, tepisorii verzi sunt în formă de benzi groase segmentate devin ușor față de axa longitudinală și care se termină într - un bifid trei prong sau filament. Pietrele pigmentate sunt mai simple și pot avea aripioare laterale. La interfața maro-verde, barbulele se schimbă treptat de la un tip la altul. Deși mecanismul de colorare este intern, are o influență semnificativă asupra formei generale a stiloului, care este limitată de selecție pentru rezistență și termoreglarea 
Puii au unghii vestigiale în articulația aripilor, cum ar fi Archeopteryx , pe care le pierd atunci când se maturizează.