Siamecohost.Com

Tuesday, February 5, 2019

Şobolanul-cârtiţă golaş

Un nou studiu al cercetătorilor de la Calico Labs, finanţat şi susţinut de Google, îşi propune să dezlege secretele îmbătrânirii cu ajutorul şobolanului-cârtiţă golaş, care are telomeri unici.
Telomerii sunt capetele care protejează ADN-ul şi nu îi permite să se deterioreze, dar şi aceştia devin deterioraţi odată cu trecerea timpului, scrie Popular Science.
Odată ce telomerii dispar, celulele nu mai pot crea un nou ţesut. Procesul este cunoscut în termeni populari drept îmbătrânire. Totuşi, „şobolanul-cârtiţă golaş pare să fie capabil să-şi protejeze telomerii”, a precizat Stan Braude, de la Universitatea Washington, care nu a participat la studiu. „Pot avea mai multe cicluri celulare, ceea ce este un truc interesant”. Savanţii încă nu ştiu de ce au această abilitate, dar cel mai probabil această problemă va fi abordată în următorul pas al cercetării.
Poate fi rezultatul evoluţiei, susţine Braude. Şoarecii, spre exemplu, sunt mereu în pericol, astfel prioritatea lor este să se înmulţească mult şi repede, ceea ce nu lasă loc selecţiei naturale să aleagă trăsături care îi pot ajuta să trăiască mai mult.Ce indicii ne poate oferi un şobolan-cârtiţă golaş de douăzeci şi ceva de centimetri despre lupta cu durerea, cancerul şi despre îmbătrânire?



Ce descoperire? Savanţii au aflat că că aceşti șobolani-cărtiță golaşi trăiesc asemeni termitelor într-o comunitate condusă de o singură femelă ″regină″ şi zeci de ajutoare formate din masculi adulţi infertili care nu îşi părăsesc niciodată colonia natală. Dar aspectele bizare nu se opresc aici.
Spre deosebire de alte mamifere, şobolanul-cărtiţă golaş tolerează temperaturi variabile ale corpului, lucru atribuit absenţei stratului de blană izolant. Pielea acestuia este roz, lipsită de păr cu excepţia unor şuviţe rare, asemeni unor mustăţi, dispuse în zig-zag pentru a forma o matrice sensibilă senzorial care îi ajută să se deplaseze în întuneric.
Atât pielea, cât şi tractul respirator superior al şobolanului-cârtiţă sunt complet insensibile la iritanţi chimici, cum ar fi acizii şi capsaicina, ingredientul picant din ardeii iuţi.
Cel mai surprinzător este faptul că acesta poate supravieţui fără oxigen o perioadă lungă, care, în cazul altor mamifere, ar provoca leziuni ireversibile ale creierului.
Şobolanul-cârtiţă este rezistent la un spectru larg de alţi factori de stres, cum ar fi toxinele vegetale şi metalele grele întâlnite în solurile în care trăiesc.
Spre deosebire de alte mamifere nu dezvoltă niciodată cancer, iar menţinerea integrităţii genomice chiar şi la vârste înaintate contribuie cel mai probabil la durata extrem de lungă a vieţii lor.

No comments:

Post a Comment