Siamecohost.Com

Tuesday, February 5, 2019

Cryptoprocta ferox, cunoscut și sub numele de fosa sau fossa

Cryptoprocta ferox, cunoscut și sub numele de fosa sau fossa, după denumirea în limba malgașă, este un Euplerid carnivor endemic în Madagascar și totodată cel mai mare
mamifer carnivor ce trăiește pe această insulă.
Lungimea masculului este de 1,5 m și greutatea 10,6 kg. Blana este de culoare roșcată, maronie sau neagră. Are un corp zvelt și mobil care îi permite să străbată zonele stâncoase și împădurite din habitatul său. Dieta îi este formată din lemuri pe care îi prinde cu ușurință în arbori.
Femela naște 1-3 pui pe care îi îngrijește. Puii sunt lipsiți de blană și sunt de dimensiunea unui șoarece. Masculii se provoacă în lupte sângeroase.
Mangustagenetazibeta asiatică și zibeta africană sunt cele mai apropiate rude ale fosei. Acestea au hrana asemănătoare cu a fosei.Fosa ( f ɒ ə / sau f ə / ;malgașă pronunțat malgașă:  [fusə̥] ; Cryptoprocta ferox ) este o pisică -ca, carnivor mamifer endemice pentru Madagascar . Este un membru al Eupleridae , o familie de carnivorans strâns legate de mangusta familiei (Herpestidae). Clasificarea saa fost controversat , deoarece trăsăturile sale fizice seamănă cu cele ale pisicilor , dar alte trăsături sugerează o relație strânsă cu viverrids (cele mai multe civetă și rudele acestora). Clasificarea sa, împreună cu cea a celorlalte carnivore din Madagascar, a influențat ipotezele despre numărul de carnivore de mamifere care au colonizat Madagascarul. Cu studii genetice care demonstrează că fosa și toate celelalte carnivore din Madagascar sunt cele mai strâns legate una de alta (formând o clade , recunoscută ca familia Eupleridae), acum se crede că carnivorele au colonizat insula o dată, în jur de 18-20 de milioane de ani în urmă.
Fosa este cel mai mare carnivor de mamifere de pe insula Madagascar și a fost comparat cu un mic cougar . Adulții au o lungime a capului de 70-80 cm (28-31 in) și cântăresc între 5,5 și 8,6 kg (12 și 19 lb), bărbații fiind mai mari decât femelele. Are gheare semi-retractabile (adică se poate extinde, dar nu își retrage ghearele pe deplin) și glezne flexibile, care îi permit să urce în sus și în jos copaci capul în primul rând, și, de asemenea, susține jumping de la copac la copac. Fosa este unică în cadrul familiei sale pentru forma organelor genitale , care împărtășesc trăsături cu cele ale pisicilor și ale hienelor .
Specia este larg răspândită, deși densitățile populației sunt de obicei scăzute. Se găsește exclusiv în habitatul împădurit și vânează în mod activ atât în ​​timpul zilei, cât și în timpul nopții. Peste 50% din dieta sa constă din lemuri , primatele endemice găsite pe insulă; tenrecii , rozătoarele , șopârlele, păsările și alte animale sunt, de asemenea, documentate ca pradă. Împerecherea apare de obicei în copaci pe membrele orizontale și poate dura câteva ore. Înțărăturile variază de la unu până la șase pui, care sunt născuți orbi și fără dinți ( altriciali ). Sugarii începu după 4,5 luni și sunt independenți după un an. Maturitate sexualăare loc în jur de trei până la patru ani, iar speranța de viață în captivitate este de 20 de ani. Fosa este listată ca o specie vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii . Este, în general, temut de poporul malgaș și este adesea protejat de fada lor (tabu). Cea mai mare amenințare la adresa speciei este distrugerea habitatului .

No comments:

Post a Comment